Handelsprogrammet HA

• Butikssäljare, generalist
  • Näthandlare

Dina egenskaper

Handelsprogrammet är till för dig som gillar att ge service. Som person är du ansvarstagande, lyhörd för människors behov och utåtriktad. Du bör även vara intresserad av hur företag fungerar. Det sista året kommer du nämligen att få driva ditt eget företag. Handelsprogrammet räknas som ett yrkesprogram med praktik. Du ska dock veta att det ingår en hel del teori i programmet såsom bokföring, marknadsföring och matematik.

Du får

• kunskaper om företagande, försäljning och marknadsföring
  • i årskurs 2 får du driva ett enklare företag där fokus är hållbar utveckling
  • i årskurs 3 får du driva ett UF-företag
  • kunskaper om service och hur du tar hand om kunder
  • minst 15 veckors praktik på någon av våra praktikplatser
  • möjlighet att kombinera studier med din idrott
  • möjlighet att läsa lärlingsprogrammet från åk 2
  • möjlighet att läsa in allmän högskolebehörighet

Yrket - vad jag kan jag bli?

Butikssäljare idag, är ett allt mer kvalificerat yrke och möjligheterna till utveckling för dig som väljer Handelsprogrammet är stora. En bra medarbetare betyder oerhört mycket för att företag ska gå med vinst. Nedan har vi länkat till några filmer som beskriver olika yrken inom handeln. Titta på dessa filmer - så får du en bild av hur dina framtida möjligheter till arbete inom handeln ser ut.

Allmänt om yrken inom handeln. Filmerna hittar du HÄR.

Att arbeta som marknadsförare. Filmen hittar du HÄR.

Att arbeta som butikssäljare. Filmen hittar du HÄR.

Att arbeta som butikschef. Filmen hittar du HÄR.

Fler filmer hittar du på följande länk HÄR.

APL - din praktik

Under minst 15 veckor får du yrkeskunskaper inom handel och service på din praktikplats. Vi har ett fast samarbete med c:a 50 olika butiker runt om i Uppsala allt från sport och klädbutiker till livsmedelsbutiker. Du får kontinuerlig uppföljning under praktiken av din praktikhandledare och lärare från skolan.

Några av våra elever i åk 2 på praktik. Oskar på Leklust, Janelle på ICA Kvantum, Ivan och Albin på Jack and Jones, och Rasmus på Jula.

Högskolebehörighet - Kan jag plugga vidare på högskolan?

Vi kan ge högskolebehörighet inom ramen för Handelsprogrammet. Du väljer då till tre kurser i svenska och engelska.

Ung Företagsamhet - driva UF-företag

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet i åk 3. Det innebär att du får driva eget företag och tjäna egna pengar. Du väljer själv vilka som du ska driva företaget med. Exempel på affärsidéer: sälja köksprodukter, sälja leksaker, sälja smycken osv. Celsiusskolan är Uppsalas näst största UF-skola. Mer information om Ung Företagssamhet hittar du via denna länk: www.ungforetagsamhet.se/uppsala.

Besök oss!

Välkommen på ett besök till skolan. Kontakta studie- och yrkesvägledare

Information & frågor

Har du frågor angående Handelsiprogrammet kan du kontakta: programrektor eller studie- och yrkesvägledare.

Programstruktur HA

Ingrid Jonsson